Direct door naar content
Bewegen na een beroerte kan een groot verschil maken afbeelding nieuwsbericht

Bewegen na een beroerte kan een groot verschil maken

14 mei 2024

Als je een beroerte, ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident), hebt gehad dan heeft dat ingrijpende gevolgen op je dagelijks leven. Je kunt hierdoor klachten ervaren als uitval van lichaamsdelen, problemen met spraak of vermoeidheid. Sport en bewegen kan hierbij een positief effect hebben en zelfs groot een verschil maken. We geven je graag tips hoe je dat verstandig aan kunt pakken.

Een beroerte valt onder de noemer ‘Niet Aangeboren Hersenletsel’. Je kunt hiermee te maken krijgen door een ongeval of een val van de trap, dat wordt ook wel traumatisch letsel genoemd. Bij een beroerte wordt dit net als bij MS, de ziekte van Parkinson of een hersentumor niet-traumatisch letsel genoemd.

Grenzen leren kennen

Het is heel erg logisch dat je na een beroerte een drempel ervaart om te beginnen met sport of bewegen. Je moet je lichaam opnieuw leren kennen en ook de grenzen die daar nu eenmaal bij horen. Je bent misschien onzeker geworden, prikkels kunnen snel te veel worden en het kan ook dat je sneller moe bent dan voor je het hersenletsel opliep. Door rekening te houden met de veranderingen kun jij ook op een verantwoorde manier aan een sport of bewegen beginnen.

Positieve effecten op herstel

Voor het herstel na een beroerte kan bewegen een belangrijke rol spelen. Het vermindert bijvoorbeeld de klachten die je hebt, de kans op een volgende beroerte en het risico op vallen. Uit onderzoek is gebleken dat de grootste vooruitgang in de eerste weken na een beroerte wordt geboekt. Als je in het eerste jaar regelmatig en met een goede opbouw weer gaat bewegen, dan helpt dit bij het herstel van je motoriek, het lopen, de spierkracht en je balans.

Professionele begeleiding

Om die positieve resultaten te zien is het belangrijk dat je professionele begeleiding krijgt. Een revalidatietraject is daarbij een eerste mogelijke stap. Ook fysiotherapeuten bieden verschillende programma’s aan om je goed op weg te helpen. Je kunt dan denken aan:

Looptraining. Dan ga je meestal op een loopband weer voorzichtig stappen zetten. Hiermee verbeter je onder begeleiding je looppatroon.

Circuittraining. Dit kan in groepsverband met meerdere patiënten die een beroerte hebben gehad. Je krijgt dan verschillende functionele oefeningen zoals opstaan en zitten, op- en afstappen, evenwichtsoefeningen, traplopen en fietsen.

Spierkrachttraining. Deze vorm wordt vaak ingezet bij gedeeltelijk verlamde patiënten. Je krijgt dan oefeningen om specifieke spiergroepen te versterken.

Duurtraining. Dit is sporten of bewegen op een lage intensiteit om je uithoudingsvermogen te verbeteren zoals fietsen of wandelen Dat kan op een loopband, ergometer of roeiapparaat, maar het kan ook buiten als je je daar zeker genoeg voor voelt.  

Lees over deze trainingsvormen in dit artikel (voor professionals) op allesoversport.nl

CVA-groepen

Bovenstaande trainingsvormen worden vaak gecombineerd in speciale CVA-bewegingsgroepen. De activiteiten worden begeleid door deskundigen die op de hoogte zijn van specifieke CVA-problematiek. Na de warming-up komen bewegingen aan bod die gericht zijn op balans, evenwicht, conditie, lichaamsbeheersing, vermogen tot dagelijkse activiteiten, spierversterking en het omgaan met de beperking in fysieke en psychische zin. Veel oefeningen kunnen (ook) vanuit de (rol)stoel worden uitgevoerd.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van bewegen met CVA? Kijk dan op de pagina over niet-aangeboren hersenletsel (NAH) voor alle informatie en een aanbieder bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: